Totalul afișărilor de pagină

Ammauri Fashion Store

joi, 12 iulie 2012

Fibroza chistica

Fibroza chistica pretinde cantitati enorme de calorii din partea organismului, iar copii bolnavi au o pofta de mancare uriasa, din cauza faptului ca nutrientii se absorb cu dificultate.
Aceasta afectiune ereditara, este provocata de un defect al genei care controleaza transportul sarii si al pei intre membranele celulare.


Boala provoaca o insuficienta a glandelor care produc mucoasa plamanilor si a pancreasului, cu rezultatul ca in locul mucusului subtire produs pentru a umezi caile respiratorii, in plamani se acumuleaza un mucus gros si vascos. Acest lucru poate provoca vomismente, infectii respiratorii si pe termen lung o severa diminuare a eficientei plamanilor- toate acestea crescand nevoia de nutrienti pe care dieta trebuie sa o satisfaca. Efectele neplacute ale acestei afectiuni pot fi diminuate semnificativ prin utilizarea aparatelor Salin, care au o contributie dovedita in ameliorarea starii de sanatate si a confortului bolnavilor.


Mucusul se cumuleaza si in pancreas, blocand canalele prin care enzimele secretate de acestea ajung in intestinul subtire, unde sunt indispensabile la digestie. O dieta cu multe calorii, grasimi, carbohidranti simpli si complecsi, proteine, sare si apa este si ea de importanta vitala.


Caloriile si proteinele sunt cei mai importanti factori ai dietei normale, de zi cu zi, a persoanelor suferinde de fibroza chistica. 
Un consum suficient de grasimi si proteine, sub forma lactatelor, a uleiurilor si a carnii, este mai important decat orice preocupare legata de o colesterolemie ridicata. Pestele gras ca somonul, macroul si sardelele este o sursa buna de proteine, grasimi si acizi grasi esentiali.


Sarea este si ea o parte esentiala a dietei. Fibroza chistica afecteaza glandele sudoripare si parotide facandu-le sa secrete cantitati anormale de sare in transoiratie, lacrimi si saliva, in special pe vreme calda si in timpul uni efort fizic mai indelungat. Totusi, de regula nu este nevoie sa se adauge cantitati prea mari de sare.


Este posibil ca persoanele cu fibroza chistica sa devina lactovegetariene sau chiar vegetariene, dar poate sa fie dificil ca ele sa-si mentina echilibrul necesar al proteinelor si caloriilor. Trebuie sa consultati intotdeauna un dietetician sau medic inainte de a face orice schimbare in alimentatie.

4 comentarii: